Rolleblomsten er model for andre. En model som vi kan spejle sig i – og som måske kan vise os andre, hvordan livet kan håndteres. Når livet arbejder med os – og mod os. Både i uddannelseslivet og i privatlivet. Rolleblomsten træner andre ved at vise gode egenskaber i sin håndtering af livet med en assertiv adfærd. Rolleblomsten er eksempel og være en kilde til inspiration og håb, især når vi står over for modgang.
Aviaq Gotfredsen underviser på sjette år i matematik, grønlandsk og kunst. Kunst og kunstforståelse kan også være et redskab og katalysator til at forstå det til tider svære liv.
– Matematik, grønlandsk og kunst er alle fag, jeg bruger i det daglige, fortæller Aviaq Gotfredsen, der er underviser på Greenland Business School. – Det kan umiddelbart virke som om, der er en stort spænd mellem mine fag. Matematikken med faste regler, hvor 2 + 2 = 4. Grønlandsk, hvor vi arbejder og bygger sproget op med sproglige virkemidler bl.a. syntakser og semantik. Men i kunst handler det om at udvikle sig kulturelt og kreativt. Så med faget kunst klæder vi vores elever på til at forstå og reflektere over den verden, vi lever i – og hvordan vi kan bruger forskellige udtryksformer til at kommunikere med.
I matematik har vi ofte et svar, vi kan sætte to streger under. I kunst er der ikke nødvendigvis kun ét svar og én løsning. Vi arbejder med, at der er flere svar. Det er op til den enkelte at finde et svar – og der kan være flere forskellige svar på samme spørgsmål, afhængigt af personen. Måske lidt som livet og livets store spørgsmål: ’hvad er mening med livet’, ’hvad er det rigtige at gøre i forhold til mine børn’ eller ’hvordan skal jeg håndtere kærligheden?’ Spørgsmål mange går rundt med. Og eleverne på Greenland Business School er ikke så meget anderledes end andre.
Og når store og svære spørgsmål trænger sig på, kan det være godt at have en at være fortrolig med. En rollemodel. Typisk er det en person, som vi beundrer for deres egenskaber, handlinger eller resultater. Deres eksempel kan være en kilde til inspiration og håb, især når vi står over for modgang. Vi kan se på historier fra virkeligheden, hvor en enkelt person har været en lysende kilde i en mørk tid. Det kunne være en mentor, et familiemedlem eller en lærer som Aviaq.
- Aviaq Gotfredsen, født i Narsaq
- Underviser i matematik, grønlandsk og kunst for TNI, SK 1-4
- Uddannelse fra Seminaret i Nuuk 2018
- Bor i Nuuk siden 2017 med tvillingerne Ivaana og Riko (13 år)
- Har hunden Bella (2 år), som er dansk-svensk gårdhund
Svære spørgsmål trænger sig på…
– Vi har mange elever, der har oplevelser i livet, som vejer meget tungt i bagagen. Det er oplevelser, der kan være tunge at bære rundt med, fortæller Aviaq og kommer med et eksempel: – Jeg havde for et par dage siden en pige, der betroede sig til mig med nogle triste og hårde oplevelser, som gjorde rigtig ondt i sjælen på hende. Hun kom grædende til mig og var rigtig rådvild. Hun var ulykkelig og havde problemer med at håndtere modstanden i livet. – Selvfølgelig bliver jeg også rørt – og det gør også ondt på mig at høre om oplevelser og forhold, som ikke er optimale. Men det er sådanne oplevelser, jeg møder i mit arbejde med nogle af mine elever. Jeg bliver også berørt, når en elev fortæller om modgang. Men jeg har også en rolle, hvor jeg samtidig skal være til stede i samtalen. Og være professionel overfor eleven. Så der kommer min erfaring som menneske kombineret med min viden fra kunsten ind. Forståelse for, at der ofte kan være forskellige måder at se og opleve hændelser på. Og vide at en følelse ikke er for altid. Når elever fortæller om oplevelser og forhold, hvor livet gør ondt, tager Aviaq en usynlig kappe på for at beskytte sig selv – og samtidig være rollemodel i håndtering af livets modstand. I den konkrete sag var talen bl.a. om forskellen på at hvile i sig selv – og være assertiv. Modsat at være aggressiv eller submissiv.
Spørgsmål, der trænger sig på, kan komme pludseligt. Aviaq fortæller, at de store spørgsmål kan komme som lyn fra en ellers klar himmel. – Vi kan sagtens tale om brøkregning i matematik. Mens vi taler om ’tæller’ og ’nævner’, kan en elev pludselig skifte emne og tale om parforhold, sex eller børneopdragelse. Så er det med at springe ud af samtalen om ’tæller’ og ’nævner’ og tale om, hvordan livet også kan leves på ligeværdig måde. Og hvordan aggressiv eller submissiv adfærd kan forvandles til assertiv kommunikation. En kommunikation og relation, hvor vi som mennesker har mulighed for at være mere ligeværdige og assertive i vores relationer både som mor, kæreste og partner.
• Assertiv adfærd Evnen til at udtrykke egne meninger, behov og følelser på en direkte og ærlig måde, samtidig med at man opretholder en balance og respekterer andre. Det handler om at stå ved sig selv, mens man også respekterer andres ret til deres egne meninger og følelser.
• Aggressiv adfærd. Udtrykker sine meninger, behov og følelser på en meget direkte og dominerende måde. Ofte krænker eller ignorerer andres rettigheder og følelser. Denne stil kan indebære verbale angreb, trusler, kritik og en generel mangel på hensyntagen til andre.
• Submissiv adfærd. En måde hvor man ofte vil underlægge sig konfliktmodpartens synspunkter uden at holde fast på sine egne holdninger. Personen tager en ‘offerrolle’, hvor man giver efter for at det skal blive hurtigt overstået, så man kan komme videre. Adfærden kan virker konfliktsky og svag.
Udvikling på skemaet
– Vi har læreplaner, hvor det bliver defineret, hvad vi skal nå rent faglig. Men vi mangler et skemalagt fag, der hedder ’personlig udvikling til arbejde, uddannelse og livet’. Så vi bliver endnu bedre til at mestre livet ’ og til at til at omgås andre på en mere assertiv måde. Især når livet gør ondt.
– Jeg forsøger at inspirere til personlig vækst og forvandling. Gennem eksempel kan vi lære at tackle vores egne prøvelser med mere mod og beslutsomhed. En rollemodel kan minde os om vores styrker, guide os gennem vanskelige tider og motivere os til at fortsætte fremad. Så næste gang livet bliver svært, kan vi bruge vores rollemodel og lade lyset lede gennem mørket.
Mit personlige frirum
– Når jeg kommer hjem, slapper jeg af med børnene, Ivaana og og Riko. Så sidder jeg hjemme i sofaen med vores ’bomuldshund’ Bella på skødet. Så hygger jeg mig med børnene – og lader dagens oplevelser forplante sig i kroppen, mens jeg lader mentalt op, fortæller Aviaq, og slår fast: – Jeg er jo også bare et menneske. Jeg kan kun vise, hvordan livet også kan leves. Og arbejde på at være et godt eksempel for andre – og gerne være en rolleblomst for andre.